Capítol 8è. Castells a toro passat: Mercadal 2011

(Nota: aquest post recull una opinió personal i, en cap cas, representa la de la Colla o l’organització de la diada)

Any imparell, sinònim d’una d’aquelles temporades en què les “millors” colles no competeixen als punts les unes contra les altres en una plaça de braus; un 2011 molt especial en què a més, els amfitrions – Xiquets de Reus – arribàvem al nostre 30è aniversari. Tot estava doncs servit per viure una nova edició, la desena ja, de la diada castellera del Mercadal. La d’enguany però ha estat, d’entrada, esquitxada per certa, diguem-ne, controvèrsia a l’hora de triar les colles convidades. Aquells dubtes, vistos els resultats de la diada, prenen ara més força…

Altres anys des de l’organització havia resultat relativament senzill determinar quines eren les quatre millors del món casteller. Ara però, les noves fites assolides per colles que fins ara es trobaven còmodament instal·lades en la realització de castells de la gamma bàsica de nou, així com davallades més o menys inesperades d’altres, han fet que cada cop sigui més dinàmic allò que hom anomena rànquing casteller. Si bé això de què noves colles es pengin els galons de gamma extra (o que d’altres hagin de renovar-se per deixar de viure de la inèrcia assolida per anys i anys de fer castells al màxim nivell) és un símptoma inequívoc de normalitat, d’higiene castellera fins i tot, pot resultar causa també de disputa o, si més no, d’impressions enfrontades a l’hora d’establir qui cal convidar com a organitzadors a una diada que tot i ser-hi en camí, encara no ha sabut trobar el seu lloc entre l’elit del calendari casteller.

Finalment, després de moltes discussions ben remullades en vermut i xampú, la Xa edició del Mercadal acabà duent a Reus les mateixes colles que al 2009, en un intent per donar certa sensació de continuïtat que ajudés a reforçar i consolidar el format de diada engegat ara fa dos anys. Si l’elecció d’aquestes colles per damunt d’altres fou o no encertada no podrem saber-ho mai del cert, doncs conèixer quin rendiment haguessin ofert a plaça Capgrossos, Jove de Tarragona, o qualsevol altre formació és, desenganyem-nos, pura especulació.

 

La diada

El que sí farem és valorar com va anar l’edició d’enguany, no només a nivell casteller si no també organitzatiu. I és que, començant per aquest darrer, sembla demostrat que el model de tarda funciona i que, un cop assajat el canvi a la IXa edició, aquest 2011 feia goig pujar al balcó de l’ajuntament i veure, juntament amb tots els que eren allà dalt en comptes d’haver sortit a voltar en moto, com omplia la gent el Mercadal a vessar.

No oblidem que un dels objectius prioritaris d’aquesta diada és col·locar Reus, i el Mercadal, com a un dels focus d’atenció castellera i mediàtica, com a mínim, de forma biennal. Si bé alguns mitjans de forma més o menys “ben intencionada” han volgut qüestionar la “qualitat castellera” de la gent que s’aplega per veure castells a la capital del Baix Camp (per cert: com es mesura això?), jo des d’aquí defenso que milers d’espectadors presents en una plaça que és tan fàcil com tendenciós catalogar com a “freda” representen, sense dubte, no  només un èxit sinó també un orgull.

Pel que fa a la vessant castellera és inevitable sentir cert regust agredolç. Si bé la diada recuperava – vuit anys i quatre edicions després del darrer 9de8 de la Colla Vella -, els galons de gamma extra gràcies al 4de9 carregat en segona ronda pels Castellers de Vilafranca, la quota de castells de nou pisos quedava reduïda a quatre (incloent el GE dels verds); uns registres que ens retrotreien a edicions tan poc reexides com la del 2007 (arrel de la qual es va desencadenar la necessitat de canviar el format) o la del 1997 on, sense Joves ni Minyons, només es veieren tres castells de nou bàsics a plaça.

 

Posant nota

És evident que, més enllà del recurs fàcil (i potser no del tot desencertat) de qüestionar el compromís d’alguna de les colles foranies amb la nostra plaça i amb la Diada del Mercadal en concret (i que de ben segur serà fruit d’exhaustiu debat intern de cara a replantejar-se les invitacions i, qui sap, si fins i tot el model de diada, de cara a posteriors edicions), cal analitzar quins motius van conduir a que l’actuació d’enguany recollís aquests fruits.

Un factor clau a tenir en compte en el rendiment de les quatre colles convidades són els condicionants soferts per cadascuna d’elles en actuacions més o menys recents. Evidentment la caiguda de 2de9f de Minyons a la Mercè, o la triple llenya de la Vella a Tarragona (9de8, 4de9f, p6) van passar factura a l’hora de dur a plaça un segon castell de nou a banda del 3de9f o, en el cas de la Vella, arribar a plantejar-se un GE com el 9de8 o el 5de9f. A més, ambdues colles van fer servir (i ens hauríem d’anar acostumant, si és que hi tornen) el Mercadal com a banc de proves per a diades que ara mateix són molt més importants en llurs calendaris com són Santa Úrsula a Valls, o la diada de fires a Girona.

El cas de la Colla Vella és, fins a cert punt, més dolorós a nivell organitzatiu doncs són ells qui van “guanyar-se” la darrera plaça com a convidats, i el 4de8 amb que tancaren la tercera ronda – important per ells a nivell de proves, i forçat també per una (incomprensible?) manca de camises -, va ser si més no xocant (adjectius força més gruixuts vaig sentir jo a plaça). Un motiu similar adduí una colla Joves que, tinguem-ho clar, encara no havia descarregat cap castell de nou pisos en tota la temporada i que, tot i marejar la perdiu fins última hora amb un 4de9f que la meitat de la colla no es creia, van acabar plantant un tres i un quatre de vuit que els donessin confiança i, això sí, miraren de prémer l’accelerador al final amb un cinc que no es carregà pels pèls.

En resum: una bona actuació? Sí. Una gran diada castellera? Rotundament no. No, perquè els resultats no justifiquen, ni de llarg, el “catxé” de les quatre colles convidades ni la inversió global feta a l’hora de dur-les. Difícilment hom podrà dir que cap de les cinc colles no va dur a plaça els millors castells que la prudència i el calendari els aconsellaven. Ara, excepte Vilafranca, ningú (ni els Xiquets) no vam voler estirar més el braç que la màniga. No ho critico, però és un fet inqüestionable.

Segurament, amb un petit plus de compromís, de fe, o de camises (altre cop el compromís, per molt que costi més arrossegar-ne lluny de casa un dissabte a la tarda que no un diumenge), o de sort (les caigudes recents feren mal), potser haguéssim pogut veure un altre castell de nou de la Vella, Joves o Minyons. I si Vilafranca no hagués pres mal amb la caiguda del 4de9, la diada hagués viscut potser un altre GE o, si més, un altre castell de nou. Tot plegat, haguessin estat uns registres prou bons. Un total de set o vuit castells de nou, dos o tres GE per comptes d’un (esplèndid) i ara estaríem parlant del segon millor Mercadal de la història després del 99 on s’hi van veure deu castells de nou pisos (dos d’ells GE) i un p8fm.

 

Present i futur

Tots aquests registres però quedaran lluny sempre que no siguem capaços – i aquí toca fer introspecció – de fer que les colles que vinguin donin a aquesta actuació la mateixa importància que -a banda de les diades pròpies- donen, posem per cas, a Tarragona, La Bisbal, El Catllar o Barcelona. Una altra cosa que ens hauríem de preguntar tots els que vam “rajar” de la resta tan bon punt va acabar la diada (o abans i tot) és… podem entendre que la resta de colles no vinguessin a fer una “diada de màxims” quan nosaltres mateixos, els amfitrions, per motius que personalment crec més que justificats, no vam dur a plaça el 2de8f?

I és que malgrat haver-nos deixat el folre al pati, els Xiquets de Reus vam fer una gran actuació, sí, no només per la clàssica de vuit (2a de l’any) sinó també per la solvència dels castells descarregats. Ara, si nosaltres no vam voler estirar més el braç que la màniga, perquè ho hauria de fer la resta de colles…? La resposta que tots tenim en ment és evident: pels calers. I és que quan en temps de crisi un ajuntament, tot i la substancial queixalada al pressupost, es deixa (tants) calers en dur colles punteres, hom espera un cert “retorn de la inversió”.

Que una colla no sigui capaç d’arrossegar prou camises a una actuació és un mal endèmic que tots patim, i motivar el pati per fer grans castells fora de les places habituals, quan les fites principals marcades per la tècnica no coincideixen amb la nostra diada és, fins a cert punt comprensible. Ara, que des de les mateixes colles es digui públicament que la diada del Mercadal no és una actuació motivadora (no cal esbombar ara quin cap de colla – de Terrassa – ho digué) o, a l’altre extrem, que se’n faci ressó constant tant intern com extern per la importància dels objectius castellers que s’hi pensen dur, fa pensar…

Potser tot això hagi de fer replantejar algunes coses a l’organització com ara el model retributiu de l’actuació, la possibilitat de trobar una fórmula per tal que la periodicitat biennal no esdevingui un handicap per les colles (sobretot ara que sonen cants de sirena sobre la possibilitat de fer el Concurs anualment), o fins i tot valorar si preferim que grans colles vinguin a casa nostra a fer castells bàsics de nou (i gràcies) o si fa més gràcia veure altres colles del “top 10” descarregant al Mercadal els seus “castells límit”, per molt que aquests siguin un 3de9 o un 5de8.

En tot cas, resulta molt senzill, a toro passat, avaluar si allò que ja està fet va ser un encert o un desencert. Ara mateix però, per sort o per desgràcia, el pes (i la responsabilitat) de les decisions a prendre de cara a la propera edició recau en nosaltres.

About davidbarcelo

Collita del 76. Teleco no practicant, marit de la meva ànima bessona i pare de dos fills preciosos, fidel amant de la música i ara, sembla, també escriptor. Enamorat de les coses petites. I anar fent... Mostra totes les entrades de davidbarcelo

One response to “Capítol 8è. Castells a toro passat: Mercadal 2011

 • Guille

  David:

  Ja fa força anys (probablement cap al 2005) vaig participar en una taula rodona al local dels Xiquets i vaig dir que la diada del Mercadal no funcionava, mentre altres companys de la “canallesca” ho negaven i cantaven les lloances de la diada, segurament més pel lloc on estàvem que per convicció.
  La meva tesi era que les colles grans no se la creien, la diada, que no se la prenien seriosament, i que això -just o injust- no s’arregla a cop de talonari, més aviat al contrari. Crec que el temps ha confirmat la meva opinió: ningú es vol quedar fora de la Diada del Mercadal -perquè d’alguna manera marca un nivell-, però després a plaça, en general, les colles no actuen com en una diada “preferent”.
  La solució no és fàcil, però en tot cas no crec que valgui massa la pena persistir en la mateixa línia, esperant que siguin les colles les que, espontàniament, canviïn la concepció de la diada.
  Penso que el fet que hi hagi quatre colles convidades no ajuda a la potència de la diada: aparentment sí, perquè de la quantitat hauria de sortir la qualitat, i perquè pot ser que unes s’esperonin a les altres. A l’hora de la veritat, el que passa és que la “responsabilitat” d’aixecar la diada es dilueix entre tots els participants, i com més són, menys responsabilitat. Paradoxalment, potser convidant menys colles els resultats serien millors. O, com tu apuntes, potser és millor convidar altres colles “menors” que, en canvi, es prenguin la diada com una actuació de màxims.
  Finalment, em sembla interessant i honesta l’apunt que fas sobre el paper dels Xiquets. I és que, evidentment, hi ha un altre sistema per aixecar el llistó de la diada, que és que la colla amfitriona en sigui el motor, i acabi obligant als convidats a pitjar l’accelerador. Una mica ha passat a Tarragona. Evidentment, ara pot semblar lluny en el cas de Reus, però si ens imaginem que de sobte teniu el 3/9f a l’abast, les colles de fora es presentarien al Mercadal amb un sol castell de nou pisos al programa?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: